Hjælp til selvhjælp

Som en del ved har jeg tidligere arbejdet som teknisk supporter ved Microsoft Support. Her oplever de ofte, at folk ringer og/eller skriver ind med problemer med deres computer. Derfor har jeg dedikeret dette indlæg til en smule hjælp til selvhjælp. Der vil ligge et par guides (som senere også vil komme til at ligge i en guidesektion) og en masse links til forskellige værktøjer.

Internet hastighed
Føler du, at dit internet er langsomt og du ikke får, hvad du betaler for? Så er vi sikkert i samme båd. Her er nogle links til forskellige hastighedstests.
Bredbaandsmåleren – et værktøj udgivet af IT-Borger.dk. Dette værktøj tester i modsætning til internetudbydernes egne værktøjer i forhold til en server ved DIX'en (det danske internetknudepunkt. Vil du have en uddybning så skriv en kommentar – så uddyber jeg det) i stedet for at teste mod teleselskabets egne servere. Forskellen ligger i, at teleselskaberne teoretisk set kan fifle med resultatet og angive, at du har den korrekte hastighed selvom det ikke er tilfældet. Det kan de dog ikke her, da dette er et eksternt værktøj og serveren ikke er teleselskabets egen.
TDC’s hastighedstest – Bemærk at der kan være manipuleret med resultatet.
Yousee’s hastighedstest – Bemærk at der kan være manipuleret med resultatet.
Speedtest.net – Min hidtidige favorit. Problemet er blot, at serverne er donerede servere og derfor ved man ikke; 1) hvilken forbindelse de står på, 2) hvor kraftig serveren er (om den kan håndtere trafikmængden) og 3) hvor langt den står fra en IX. Fordelen ved den er, at man kan teste hvordan ens forbindelse er, hvis du skal forbinde til udenlandske servere (eksempelvist i online-spil)
Browserspy.dk – 3 hastighedstests samlet på een side. En af dem er speedtest.net – de 2 sidste er fra Auditmypc.com

Internet sikkerhed
Bange for at blive hacket? Eller blot nysgerrig efter, hvordan sikkerhedsniveauet på computeren er? Prøv en af følgende tests og få svaret.
Sårbarhedstesten – et værktøj udgivet af IT-Borger.dk. Med dette værktøj kan du undersøge, om din computer er sårbar over for angreb fra internettet. Værktøjet leder efter åbne porte i din computer. Bemærk, at der ikke scannes for virus, orme eller lignende. Testen undersøger heller ikke, om du har opdateret programmerne på din computer.
Shields Up – En fantastisk effektiv portscanner. Den scanner efter åbne porte. For at simplificere det så tjekker den om du har efterladt din hoveddør piv-åben. Igen, et fantastisk effektivt værktøj.
T1Shopper.com – Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har anvendt dette værktøj ofte. Dog virker det ganske let og overskueligt. De linier der er sorte er de porte der er lukkede. De der er røde er de der er åbne. Port 80 vil næsten altid være åben, da det næsten altid er port 80 du besøger hjemmesiden gennem.
HackerWatch.org – Jeg har ikke anvendt deres værktøjer, da det pt. melder “”Fejl 500 – Intern Server Fejl””. Dog har jeg fået det anbefalet og viderebringer derfor anbefalingen.

Virus skanning
Mange af de større udviklere af virusprogrammer / sikkerhedsløsninger har på deres side, mulighed for at foretage en online virusscanning af din computer. Har man derfor mistanke om, at ens computer er inficeret, bør man omgående sikre sig. Herunder har jeg listet nogen af de bedste steder at få tjekket sin computer online. Alle stederne downloader et lille program til din computer, hvorefter du starter deres online virusscanning, som i øvrigt er ganske gratis, selv om der er en del reklame for deres betalingsprogrammer på siderne. Men husk! At mange infektioner kunne være undgået, hvis man blot havde sørget for noget så banalt som at opdatere sit Microsoft-styresystem regelmæssigt, eftersom mange vira benytter sig af huller i Windows sikkerheden!
Live Onecare – Da vi ved Microsoft Support altid anbefaler folk at køre en Live Onecare skanning så er det også et af mine første valg. Den er utroligt brugervenlig og jeg har endnu ikke oplevet en virus, en trojaner eller andet malware, som den ikke har opdaget. I samme omgang skal Microsoft Security Essentials nævnes.
MSE er et gratis antivirusprogram fra Microsoft, som faktisk virker overraskende godt. Det ligger i baggrunden og bruger praktisk taget ingen ressourcer. Desuden opdateres programmet hver 8. time via WIndows Updates og du ser kun noget til programmet når det fanger noget snavs.
Panda Security – Panda blev stiftet i 1990 i Bilbao i Spanien og er derfor en af klassens gamle drenge. Panda har – de gange jeg har brugt den – udført en ganske effektiv skanning af computeren.
Symantec – tryk på “”Continue to Symantec Security Check”” – der er mulighed for at foretage en gratis skanning. Symantec er også en af de helt gamle. Symantec blev stiftet i 1982 og har i mange år været rigtigt mange større firmaers primære valg hvad angår antivirus. Der er dog kommet ekstremt stor konkurrence på området – men derfor er Symantecs skanner stadig utroligt effektiv.
F-Secure – F-secure er et selvskrevet tilbud på en sådan side. F-Secure behøver ikke den store præsentation – det siger alt, at F-secure er firmaet der står bag blandt andet TDC Sikkerhedspakke, YouSee Sikkerhedspakke, Stofanet SafeSurf, en masse andre internetudbyderes sikkerhedspakker og utroligt mange skolers foretrukne sikkerhedsløsning.
Kaspersky – Kaspersky er endnu en effektiv sikkerhedsskanner. Kaspersky er et russisk stiftet sikkerhedsfirma der har vundet et utal af priser. Kaspersky er ofte det program man får anbefalet, hvis man spørger eksperterne og søger man på Google efter “”Bedste antivirus”” er første resultat denne side. Her bliver Kaspersky vurderet til det næstbedste antivirusprodukt – kun overgået af BitDefender. Alt i alt en ekstremt effektiv antivirus skanner.
Trend Micro HouseCall – Endnu en af de ældre spillere på markedet.

Spyware og phishing
Jeg kunne sagtens sidde og lave en lang liste af programmer og skannere her – det gør jeg dog ikke. I stedet henviser jeg til en hjemmeside ved navn Spywarefri.dk. Spywarefri.dk blev stiftet i 2003 og består idag af 20 sikkerhedseksperter og et utal af brugere på sidens forum. Spywarefri er et ganske naturligt valg, hvis man søger råd og vejledning i forbindelse med sikkerhedsproblemer på ens computer. De har ganske enkelt den største kompetence.

Leave a Reply